Dieta zbilansowana – czyli jaka?

zrównoważona dieta

Tym wpisem postaram się przybliżyć założenia diety zbilansowanej, nazywanej też zrównoważoną. Pewnie bardzo często w mediach słyszysz i czytasz o diecie zbilansowanej, a także korzyściach (a czasem i wadach) z niej płynących. Jednak nie dla wszystkich jest oczywiste, czym właściwie jest dieta zbilansowana.

Nie mam pewności, czy słowo „dieta” jest w tym przypadku odpowiednie. Nie z tego powodu, że jest niewłaściwie zastosowane, tylko dlatego, że samo słowo często jeszcze jest rozumiane jako restrykcyjny plan żywieniowy, który – o ile właściwie zastosowany – doprowadzi do zmniejszenia masy ciała. Tymczasem dieta zbilansowana nie jest takim planem i jej stosowanie wcale nie musi (choć może) prowadzić do schudnięcia. Dlatego chyba łatwiej mi będzie o niej pisać jako o optymalnym sposobie żywienia. Ta wersja przypadła mi do gustu zdecydowanie bardziej. Mam nadzieję, że tobie też.

Optymalny sposób żywienia

Tak, jak w nagłówku powyżej, brzmi to chyba lepiej. W każdym razie bardziej odpowiednio. Optymalny sposób żywienia polega na tym, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Są one potrzebne do codziennego, prawidłowego funkcjonowania. Podstawowe składniki (makroskładniki) to:

  • węglowodany
  • tłuszcze
  • białka

Powyższa kolejność nie jest przypadkowa. Choć optymalny sposób żywienia powinien być indywidualnie dopasowany do człowieka, to zwykle nie zmienia się zasada dotycząca rozkładu energii pochodzącej z makroskładników.

Ile tłuszczy, węglowodanów i białka w zrównoważonych posiłkach?

dieta zbilansowanaW diecie zbilansowanej najwięcej (ponad 50%, nawet do 60%) energii pochodzi z węglowodanów. Pewnie w ostatnim czasie wiele razy spotkałaś się z krytyką takiego podejścia. Wzrost popularności diet niskowęglowodanowych nie służy stosowaniu zaleceń zrównoważonego sposobu żywienia.

Kolejne 20-30% to tłuszcze, a pozostałe (minimum) 10% energii powinno pochodzić z białek.

Energia w każdym gramie

Jeśli znasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, możesz bez trudu wyliczyć, ile gramów poszczególnych składników możesz zjeść w ciągu dnia. Jeśli nie znasz – zerknij do mojego nowego wpisu – wyjaśniam, jak najszybciej obliczyć zapotrzebowanie 🙂

Białka i węglowodany dostarczają 4 kcal w każdym gramie. Natomiast tłuszcze – 9 kcal. Ta wiedza i uważne czytanie etykiet może ci pomóc w skomponowaniu własnego, optymalnego planu żywieniowego.

Jeżeli chcesz obniżyć masę ciała, możesz od swojego zapotrzebowania odjąć na początku 200kcal i  sprawdzić efekty. W przypadku zwiększenia – dodać tyle samo. Nie powinnaś od początku zmieniać tych wartości o kilkaset kilokalorii. Nie jest to ani zdrowe, ani skuteczne. Za to pomocne będzie obserwowanie własnego ciała i sprawdzanie czy 200kcal to dość. Jeśli waga się zatrzyma, a ty chcesz ją poruszyć w którymś kierunku, to dodaj lub odejmij kolejne 200, lub trochę więcej, jeśli przez dłuższy nie ma żadnych rezultatów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *